Ankara Artikülasyon bozukluğu


ARTİKÜLASYON …
Artikülasyon; konuşma seslerinin beklenenden farklı olarak sesletimidir. Bir ses yerine başka ses kullanma, ses düşürme, ses ekleme yada bozulmalar gözlenebilir. Bu nedenle konuşama olumsuz yönde etkilenebilir.
Artikülasyon sorunları, çocuğun belirli sesleri üretmekte güçlük çekmesi ,sesleri yanlış üretmesidir yada hiç üretememesi durumudur.
Artikülasyon bozukluğu nda kişi bazı sesleri uygun bir şekilde üretemez; bu durum konuşmanın başkaları tarafından anlaşılmasını etkiler. Mesela ‘R’ sesinin sesletiminde sorun yaşayan bir bireyin ‘Arı’ yerine ‘Ayı’ demesi gibi , ‘kapı’ yerine  ‘apı’ demesi gibi.
Artikülasyon problemi seslerin oluştuğu artikülatör bölgelerdeki fizyolojik bozukluklardan( dil,diş,damak ve dudaklardaki yapısal bozukluklardan) yada herhangi bir nedene bağlı kalmaksızın yanlış öğrenmelere bağlı (Örneğin; ‘Ş’ harfini artiküle edemeyen bir ailede yetişen bir çocuk doğal olarak ‘Ş’ sesini öğrenemeyebilir.) olarak da görülebilmektedir. Ankara Artikülasyon
    ARTİKÜLASYON  VE ÇOCUK
Artikülasyon, konuşama seslerinin gelişimsel olarak doğru ve uygun olmayan üretimi- konuşma seslerinin oluşumunda yaşa uygun olmayan söyleyiş problemidir. Artikülasyon Nedir ?
Artikülasyon bozukluğunda çocuk, gelişimsel ve yaşına uygun olarak çıkarması gereken sesleri çıkaramaz. Küçük yaşlarda başlayan bu sorun kişi yanlış ses çıkardıkça daha kalıcı hale gelip yetişkinlikte de devam eder. Artikülasyon problemi genellikle 3 yaşına kadar fark edilmeyebilir. Daha hafif vakalarda daha üst yaşlarda da fark edilebilir. Ses bozukluğunda çocuk sesleri farklılaştırabilir. Bazı sesleri unutarak söylemekten kaçınabilir. Bir sesin yerine başka bir ses kullanabilir ya da doğru sesleri çıkaramayabilir. çocuk artikülasyon bozukluğu
Yetişkin Artikülasyon bozukluğu  nörolojik, anatomik bozukluluklardan yada işitme kaybından da oluşabilmektedir.
Okul Çağı Artikülasyon problemi yaşayan çocuklarda ve yetişkin bireylerde harfleri doğru seslendirememesinden kaynaklı olarak karşı tarafın bazen anne-babanın bile onu anlayamaması çocuk ve yetişkin açısından tam bir kabustur. Özellikle erken çocukluk döneminde öğrenmeye açık olan bu çocuklar sık sık soru sorma ve konuşma eylemi içerisinde olmaktadırlar. Sorusunun cevabını bekleyen çocuk bir de çevresinden ‘– Ne dedin?, -Bir daha söyle anlayamadım?’  Gibi dönüşler alabilmekte, bu durum öğrenmek isteyen çocuk için iletişimi kesme yada konuşmamak istememe, hırçınlık veya tam tersi içe kapanıklılık olarak sonlanabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bitlis Ferforje Fiyatları

Bolu Ferforje Fiyatları

Kırıkkale Ferforje